Ομόφωνα αθώος ο Βαξεβάνης. Στον Εισαγγελέα ο Αθανασίου για «ριφιφί» εγγράφων

By Αυγούστου 02, 2023
Ομόφωνα αθώος ο Βαξεβάνης. Στον Εισαγγελέα ο Αθανασίου για «ριφιφί» εγγράφων

Σε πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη για όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα για τα “έργα και τις ημέρες” του Χαράλαμπου Αθανασίου ως υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κατέληξε σήμερα Τρίτη, ύστερα από περίπου 15 συνεδριάσεις το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο μετά από την εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του δημοσιογράφου από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, την οποία αντιμετώπιζε ύστερα από μήνυση του Χαρ. Αθανασίου σε σχέση με δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento, κρίνοντας δηλαδή επί της ουσίας ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία.

 
 

Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο Χαράλαμπος Αθανασίου και τα οποία περιελάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται δηλαδή για μια ήττα του Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος πλέον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του υπ. Δικαιοσύνης σε περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν υπουργός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα .

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι στον εισαγγελέα θα παραπεμφθεί και το ζήτημα της ένορκης κατάθεσης του Αβατάγγελου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το Documento, στα οποία υποστήριζε ότι δικηγόρος τον προσέγγισε και ζήτησε χρήματα για τον χρηματισμό στενών συνεργατών του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ.Αθανασίου,προκειμένου να παρέμβουν σε δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούσαν. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, η παραπομπή θα αφορά μόνο στο πρόσωπο που διέρρευσε την κατάθεση και όχι στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, για τον οποίο άλλωστε η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα ήδη από το 2022.

Τα άρθρα του Documento που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πολύκροτη δίκη, αφορούσαν την υπόθεση Αβατάγγελου, τις απονομές χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου. (ό ένας μάλιστα εκ των δύο είχε δραπετεύσει από τις φυλακές), καθώς και για στοχευμένες υπέρ παραβατών του λευκου κολάρου νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί επί της υπουργίας του.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υποδειγματικής για την ελευθερία του Τύπου πρότασης της εισαγγελέως Μαρίας Πετρουλάκη, η οποία είχε πρότεινε την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη. «Η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία», τόνισε χθες η εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και εξηγώντας ότι “τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του”.

 

Υπενθύμισε δε, την αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιογραφία εν γένει, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπαράγει διασταυρωμένα στοιχεία.

Για ορισμένα σημεία στα οποία έπρεπε να εξεταστεί το θέμα της απλής δυσφήμισης, το δικαστήριο δεν δικαιούντο να το εξετάσει λόγω παραγραφής.

Γιάννης Απατσίδης: Η Βουλή να δώσει άδεια για ποινική δίωξη του Αθανασίου

Σε δήλωσή του στο Documento μετά το πέρας της δίκης, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε:

«Ειλικρινά είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που υπάρχουν Δικαστές και Εισαγγελείς με σθένος παρρησία γενναιότητα και ευθυκρισία. Μας δίνει μία ελπίδα στην ζοφερή ενίοτε δικαστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του κ. Αθανασίου ήταν απόλυτα ορθό, θεμιτό και δικαιολογημένο. Σε ό,τι με αφορά, το Δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mail μου με στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν η Βουλή δε δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη του κ. Αθανασίου η υπόθεση θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικράτησε η ελευθερία της έκφρασης και η Δικαιοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου κ. Μαντζουράνη και κ. Γεωργακόπουλο για την ανθρώπινη και δημιουργική συνεργασία μας».

 

Η κατηγορία εναντίον του Βαξεβάνη αφορούσε τρία πράγματα:

 

1. Την αποκάλυψη ότι υπήρχε κατάθεση προσωρινά κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού στην Εισαγγελία, ο οποίος ενόρκως έλεγε ότι δικηγόρος του ζήτησε 800.000 ευρώ προκειμένου να τον αποφυλακίσει με τη βοήθεια συμβούλων του Υπουργού Αθανασίου.

2. Δημοσίευμα το οποίο αποκάλυψε ότι επί ημερών Αθανασίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , η απονομή χάριτος είχε πάρει χαρακτηριστικά φάμπρικας. Δόθηκε μάλιστα χάρη σε δύο εμπόρους ναρκωτικών με ισόβιες καταδίκες, πράγμα πρωτοφανές για τη χώρα. Και οι δύο κρατούμενοι που ευνοήθηκαν με την απονομή Χάριτος, είχαν μάλιστα αποδράσει στο παρελθόν.


3. Δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε νόμους που προώθησε ο Αθανασίου και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από εγκληματίες του λευκού κολάρου στην προσπάθειά τους να αποφυλακιστούν. Για το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου που κατήργησε ο Αθανασίου είχε ψευδώς πει ότι ήταν εκ παραδρομής, ενώ ο νόμος συνοδευόταν από αιτιολογική έκθεση.

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν υπήρξε συκοφαντική δυσφήμηση. Συνεπώς η εφημερίδα αναφέρθηκε σε πραγματικά γεγονότα για τα οποία ο Αθανασίου φέρει την ευθύνη την οποία έλεγε ότι δεν είχε αποδίδοντας τα πάντα σε συκοφαντίες.

 

Αυτή η σημαντική απόφαση, λόγω ακριβώς της σημαντικότητάς της, επισκίασε μια άλλη αποκάλυψη που έγινε στο δικαστήριο. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι είχε στην κατοχή του φακέλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης τους οποίους δεν είχε δικαίωμα να κατέχει. Επίσης κατείχε mail  του δικηγόρου του  Documento Γιάννη Απατσίδη, που εστάλησαν στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρόσφατα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικογραφία Βαξεβάνη-Αθανασίου. Δηλαδή κάποιοι στο εσωτερικό του Υπουργείου ενημέρωναν τον Αθανασίου για απόρρητες διαδικασίες και του προμήθευαν και τα σχετικά έγγραφα. Την παραδοχή των διαρροών και της «προμήθειας» του Αθανασίου με υλικό, παραδέχθηκε μάρτυράς του κατά τη διάρκεια της δίκης.

 

Με πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας και απόφαση του δικαστηρίου, τα πρακτικά της δίκης διαβιβάζονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του Αθανασίου και όσων τον προμήθευαν με έγγραφα.

ΣΥΡΙΖΑ για ομόφωνη αθώωση Βαξεβάνη: Κόλαφος για τον Αθανασίου η απόφαση

«Η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών είναι κόλαφος για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, καθώς και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την πανηγυρική αθώωση του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη.

 

«Αθώωσε ομόφωνα τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη στη μήνυση του κ. Αθανασίου για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά από δημοσίευμα του Documento, που αποκάλυπτε χαριστική αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών, καταγγελία χρηματισμού συνεργατών του πρώην υπουργού και νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των εγκληματιών του λευκού κολάρου» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Κατά τη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε ότι ο κ. Αθανασίου είχε παρανόμως στην κατοχή του φακέλους του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ δεν ήταν υπουργός» σημειώνει παράλληλα η Κουμουνδούρου και συνεχίζει «Κατείχε επίσης προσωπική αλληλογραφία του δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη με τις υπηρεσίες του Υπουργείου που αφορούσε τη δική. Αποτέλεσμα, το δικαστήριο να παραπέμψει στον εισαγγελέα τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου».

 

«Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση δίωξης της δημοσιογραφικής έρευνας η οποία κατέπεσε στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τους θεσμούς ως κομματικό τσιφλίκι της. Ο κ. Αθανασίου θα δώσει πλέον τις εξηγήσεις που οφείλει στον εισαγγελέα και ελπίζουμε η Βουλή να μην σταθεί εμπόδιο στην διερεύνηση της υπόθεσης. Περιμένουμε όμως και μια τοποθέτηση από τον λαλίστατο κατά τα άλλα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη για τα όσα σοκαριστικά αποκαλύπτονται για το Υπουργείο του» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΗΓΗ documentonews.gr

 

 

Rate this item
(0 votes)