Μακροζωία στην Ικαρία: Τα μυστικά της ζωής, της διατροφής και τα διάσημα πανηγύρια

By Οκτωβρίου 23, 2023
Μακροζωία στην Ικαρία: Τα μυστικά της ζωής, της διατροφής και τα διάσημα πανηγύρια

Η ιδιαίτερη περίπτωση του ελληνικού νησιού που έχει μπει σε όλες τις λίστες και στις «Μπλε Ζώνες» του Netflix

Η μακροζωία στην Ικαρία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό όλων μας όταν μιλάμε για το πανέμορφο νησί του βορείου Αιγαίου. Όχι πως τα μοναδικά τοπία και ο παραδοσιακός χορός υστερούν, αλλά το προσδόκιμο ζωής στην Ικαρία, είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο σημείο αναφοράς. Η διατροφή, τα μυστικά μακροζωίας των Ικατιωτών έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών ερευνών ώστε να αποκρυπτογραφεί το μυστικό που τους κάνει να πλησιάζουν τον έναν αιώνα ζωής. Ποια είναι όμως η εξήγηση που τελικά κρύβεται πίσω από την μακροβιότητα τους;
ADVERTISING
Ικαρία: Το νησί με τις πανέμορφες παραλίες και τις ελληνικές… Σεϋχέλλες
Μακροζωία στην Ικαρία: Το νησί με το ελιξίριο της ζωής
Ικαρία-Ευδηλος
Εύδηλος

Η Ικαρία εδώ και αιώνες έχει χαρακτηριστεί ως το νησί που όσοι ζουν στα εδάφη του καταφέρνουν να ξεπερνούν τον μέσο ηλικιακό όρο ζωής όχι μόνο ολόκληρης της χώρας, και να μπουν μέσα στις κορυφαίες σχετικές λίστες του πλανήτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά καιρούς να δημοσιεύονται μελέτες που προσπαθούν να εξηγήσουν το αξιοθαύμαστο αυτό φαινόμενο. Η πιο πρόσφατη η οποία διεξήχθη είναι αυτή από το National Geographic, με το πρόγραμμα περί γενετικής της ευρωπαϊκής ένωσης με το όνομα Geha να ακολουθεί κατά πόδας. Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βάψει το νησί με χρώμα «γαλάζιο», εντάσσοντας το στην αποκαλούμενη κι ως γαλάζια ζώνη η οποία περικλείει όλες τις περιοχές της γης με κατοίκους που όχι μόνο ζουν πιο πολύ από τους υπόλοιπους, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν την υγεία τους σε ύψιστο επίπεδο.
Ικαρία-Άγιος-Κήρυκος
Άγιος Κήρυκος

Οι ζώνες που η επιστήμη έχει δώσει το χαρακτηρισμό γαλάζιες είναι συνολικά στον αριθμό 5 περιλαμβάνοντας πόλεις της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Καλιφόρνια, της Κόστα Ρίκα και φυσικά της Ελλάδας, που όχι μόνο εξασφαλίζουν να πραγματοποιήσουν την γενέθλια ευχή για μια ζωή που μετράει εκατό σχεδόν χρονιά, μα προσφέροντας και ταυτόχρονα έναν κατεξοχήν ποιοτικό βίο με τα σοβαρά προβλήματα υγείας να τελούν υπό εξαφάνιση. Ποια είναι όμως τα κρυμμένα χαρτιά που οδηγούν τους γηγενείς της Ικαριάς να αγγίζουν την αιωνιότητα;
Ικαρία: Οι χρυσές εντολές για μια ζωή αιώνων

Ικαρία-Φαγητό

Μπορεί τα πάνω από ενενήντα χρόνια ζωής που ξεπερνά κοντά το δύο τοις εκατό όσων ζουν στην Ικαρία να φαντάζουν για όλους εμάς τους υπόλοιπους σχεδόν άπιαστα, η παραπάνω έρευνα όμως μας δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο για να ζήσουμε σαν Ικαριώτες. Ο μεγαλύτερος άσος στο μανίκι αποτελεί φυσικά η διατροφή. Προσανατολισμένη σε πιάτα με βασικό υλικό τους τα όσπρια και τα λαχανικά μαγειρεμένα με ντόπιο ελαιόλαδο, η αμβροσία του Αιγαίου απέχει έτη φωτός από καθετί επεξεργασμένο και γεμάτο με συντηρητικά. Το νέκταρ του νησιού, με τη σειρά του δεν είναι άλλο από λίγα ποτήρια κόκκινο κρασί ή μια κούπα καρδιοτονωτικός ελληνικός καφές, ο οποίος όμως δεν συνοδεύεται με το άναμμα ενός τσιγάρου. Η αποφυγή του καπνίσματος ή η επιτυχημένη διακοπή του είναι άλλωστε ακόμα ένα λιθαράκι που βοηθάει στο χτίσιμο της Ικαριώτικης ευζωίας.
Ικαρία-Σευχέλες
Παραλία Σεϋχέλλες

Εκτός όμως από την διατροφή ισοδύναμη για την επίτευξη του ευ ζην στέκει και η σωματική δραστηριότητα, η οποία και επιτυγχάνεται από τους ντόπιους είτε με κολύμπι σε κάποια από τις υπέροχες παραλίες του νησιού, όπως στις σμαραγδένιες Σεϋχέλλες, στο αμμουδερό λιβάδι ή με φόντο την κατάφυτη βλάστηση του βοτσαλωτού Φλες. Είτε εναλλακτικά πεζοπορώντας σε ένα από τα μοναδικά φαράγγια του όπως αυτό του Μύρσωνα ή της Χάλαρης, ή περπατώντας με την εκπληκτική θέα των ανεπανάληπτων κορυφογραμμών του.

Ο τρόπος ζωής έρχεται με τη σειρά του να δηλώσει το δυναμικό παρόν του στα αποτελέσματα της μελέτης. Οι κάτοικοι της Ικαρίας κινούνται έχοντας επίκεντρο τους ανελλιπώς την οικογένεια. Κατά αυτόν τον τρόπο τα ποσοστά κατάθλιψης αγγίζουν τα πλέον χαμηλά επίπεδα, όπως και το στρες που σχεδόν εκλείπει από το αιγαιοπελαγίτικο λεξιλόγιο, μαζί με το αίσθημα της μοναξιάς.
Ικαρία: Τα πανηγύρια συνώνυμο μακροζωίας

Ικαρία-ΠανηγύριΩς ένας ακόμα αστάθμητος παράγοντας που συμβάλλει τα μέγιστα στην μακροζωία όσων διαμένουν στην Ικαρία εντοπίστηκε πως είναι οι κοινωνικές δραστηριότητες και ποια καλύτερη τους έκφραση από τα διάσημα πανηγύρια του νησιού.

Ικαρία πανηγύρια

Γλέντια γεμάτα με μουσική και χορό, φέρνουν ακόμα πιο κοντά τους ανθρώπους σαν μονάδες, αλλά ακόμα και ολόκληρες οικογένειες ή χωριά που αναβιώνουν ήθη και έθιμα, διασκεδάζοντας ανεξαρτήτου ηλικίας ασταμάτητα μέχρι το πρωί. Έτσι νιώθουν κομμάτι της συλλογικής ταυτότητας του τόπου όπου τους βοηθά να ζουν και να προσφέρουν για πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Ικαρία έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει το μυστικό για μια ζωή πολλών χρόνων, μα συνάμα και μεγάλης αξίας. Ακολούθησε τα βήματα των κατοίκων της και νιώσε τις μέρες σου να αποκτούν όχι μόνο διάρκεια αλλά και ουσία.

Παρακολουθήστε και το ντοκιμαντέρ του Netflix «Μακροζωία: Τα μυστικά των Μπλε Ζωνών», αν και έχουμε την αίσθηση πως στις υπόλοιπες μπλε ζώνες έγινε καλύτερη έρευνα απ' αυτή που παρουσιάστηκε για το ελληνικό νησί. Όπως και να 'χει, αξίζει να το δείτε.

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)