3 χρόνια από το σεισμό στη Σάμο...

By Οκτωβρίου 31, 2023
3 χρόνια από το σεισμό στη Σάμο...

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό στο νησί ο οποίος άφησε πίσω του 2 νεκρά παιδιά και χιλιάδες σπίτια ακατάλληλα για διαμονή η δημόσια χρήση αναφέρει στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Κάνοντας μια βόλτα όμως στην πόλη του Βαθιού αλλά και σε κάθε χωριό παρατηρεί κανείς σπίτια, σχολεία και δημοτικά κτήρια τα οποία είναι ακόμα μισογκρεμισμένα και λαμαρίνες, για να ‘’εφιστούν’’ την προσοχή των περαστικών μην τυχόν και γίνει κανένα ατύχημα. Για άλλον ένα χρόνο λοιπόν πάλι στο ίδιο έργο θεατής ο λαός της Σάμου με την κυβέρνηση να είναι για 3 χρόνια επιλεκτικά ανίκανη να κάνει ότι χρειάζεται για την επισκευή των κτιρίων και την αποζημίωση όλων των πληγέντων. Αποπειράθηκε να κόψει μέχρι και την επιχορήγηση ενοικίου του κόσμου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις για σεισμόπληκτα κτήρια. Τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών είναι ελάχιστα με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Δεν δίνουν δεκάρα ούτε καν για τις ανάγκες των παιδιών διότι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές και επικίνδυνες και οι μαθητές να συνεχίζουν να κάνουν μαθήματα σε αίθουσες προκάτ.

 

Ο τρόπος αντιμετώπισης των ζημιών του σεισμού της 30/11/2020 δεν είναι κάτι που συναντάμε πρώτη φορά. Διαχρονικά, σε άλλες περιοχές της χώρας είχαμε πυρκαγιές, πλημμύρες  και σεισμούς αλλά σε κάθε περίπτωση όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν αντιμετώπιζαν τους πληγέντες και το περιβάλλον με την ίδια αδιαφορία και επιλεκτική ανικανότητα σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Γιατί το αστικό κράτος και οι εκάστοτε διαχειριστές του είναι πολύ γρήγοροι και αποτελεσματικοί όταν πρόκειται για την καταστολή κάθε μορφής διεκδίκησης των εργαζομένων, όταν είναι να πλειστηριάσει χιλιάδες σπίτια του λαού και όταν θέλει να μοιράσει χρήματα στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Και εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία πρόληψη για τις καταστροφές, διότι τα διάφορα έργα που αφορούν την προστασία του λαού λογίζονται ως κόστος και για αυτό το λόγο θεωρούνται ως μη επιλέξιμα.

 

Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι από κανέναν σωτήρα και πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας για να μην καίγονται τα καλοκαίρια, πνίγονται τους χειμώνες και να μην πέφτουν οι σκεπές πάνω στα κεφάλια τους και των παιδιών τους

Rate this item
(0 votes)