AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ο λόγος για το ρακόμελο, το οποίο κατέκτησε την 15η θέση της σχετικής λίστας.
«Το ρακόμελο είναι ένα κρητικό ποτό που συνδυάζει μέλι και τσικουδιά, ένα καθαρό κρητικό απόσταγμα που μερικές φορές αναφέρεται ως ρακή, αν και δεν έχει γεύση γλυκάνισου όπως το ομώνυμο τουρκικό απόσταγμα. Το ποτό συχνά αρωματίζεται με βότανα και μπαχαρικά όπως κανέλα, κάρδαμο ή γαρύφαλλο.
Παρασκευάζεται συχνά στο σπίτι συνδυάζοντας ζεστό απόσταγμα και μέλι, αλλά διατίθενται και στο εμπόριο. Το ρακόμελο μερικές φορές σερβίρεται ζεστό, συνήθως ως καταπραϋντικό χειμωνιάτικο ποτό ή ως ‘φάρμακο’ για την υγεία, ενώ η καλά παγωμένη ποικιλία απολαμβάνεται κυρίως σκέτο ή με πάγο, κατά προτίμηση ως απεριτίφ ή χωνευτικό», αναφέρει το Taste Atlas.
Επίσης, στη θέση 20 της λίστας κατατάχθηκε η μαστίχα.
«Η μαστίχα Χίου είναι ένα ελληνικό λικέρ που φτιάχνεται από μαστίχα, έναν ρητινώδη χυμό του δέντρου σχίνος. Αν και ο σχίνος βρίσκεται σε άλλες μεσογειακές χώρες, το φυτό παράγει ρητίνη μόνο στη Χίο, πιθανώς λόγω του μοναδικού μικροκλίματος του νησιού.
Το λικέρ παρασκευάζεται με διαβροχή μαστίχας Χίου ή μαστιχέλαιο Χίου σε απόσταγμα δημητριακών ή με απόσταξη με οινόπνευμα. Ο συνδυασμός στη συνέχεια αραιώνεται με νερό και γλυκαίνεται πριν εμφιαλωθεί. Η μαστίχα Χίου πρέπει να έχει τουλάχιστον 15% αλκοόλ. Η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ένα καθαρό και διακριτικά γλυκό πνεύμα με φρέσκες νότες από πεύκο, γλυκάνισο, βότανα και εσπεριδοειδή», αναφέρεται.
Η λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα λικέρ του κόσμου:
https://twitter.com/TasteAtlas/status/1714260312793178478?