AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Σε μια τέτοια κομβική συνάντηση που διεξήχθη την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στο Ωδείο Αθηνών με πολύ μεγάλη προσέλευση, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ιδιαιτέρως αγαπητά στο οινόφιλο κοινό, μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου!
Η χαρισματική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου σταφυλιού που αναδεικνύει όλα του τα μοναδικά αρώματα χάρη στη χειρωνακτική, πατρογονική καλλιέργεια του εμβληματικού σαμιακού αμπελώνα και τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης που εφαρμόζουν οι «Μuscat Artisans» του ΕΟΣ Σάμου, δίνει επιδόρπιους οίνους που πραγματικά ξεχωρίζουν: Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Vin Doux, Samos Anthemis, Samos Solera και το «πολύτιμο» Samos 1963, έκλεψαν τις εντυπώσεις με το πολύπλοκο αρωματικό τους προφίλ, τη συμπύκνωση και τη βελούδινη γεύση τους.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις, ιδιαιτέρως τιμήθηκε το διακριτό Μaster Class του οραματιστή οινοδημοσιογράφου Κωνσταντίνου Στεργίδη, ο ο οποίος εξήγησε με τον χαρισματικό του λόγο τις διαφορετικές οινοποιήσεις των γλυκών κρασιών της Σάμου. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Διευθυντή του ΕΟΣ Σάμου Τίτο Φραντζή ανέλυσαν την οινοποιητική διαφορά του γράμματος «ο» με το «ωμέγα» και μίλησαν για την αριστουργηματική γεύση και τα αρώματα με τα οποία εμπλουτίζει ο χρόνος τους επιδόρπιους οίνους.
Στο πλαίσιο των Master Classes του «Αφρός & Νέκταρ» ο διακεκριμένος οινοδημοσιογράφος και κριτικός οίνου Σίμος Γεωργόπουλος, εξήγησε αναλυτικά με τον ιδιαίτερο εύληπτο τρόπο έκφρασής του το εντυπωσιακό σύστημα παλαίωσης Solera (συστάδα βαρελιών σε σχήμα πυραμίδας). Οι συμμετέχοντες έγιναν κοινωνοί των διευρυμένων οινολογικών του γνώσεων αλλά και της γεύσης του ξεχωριστού «Samos Solera», σε συνδυασμό με τις εμπνευσμένες δημιουργίες του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη.