Εύκολη συνταγή για ικαριώτικη σούπα της μακροζωίας

By Ιανουαρίου 29, 2024
Εύκολη συνταγή για ικαριώτικη σούπα της μακροζωίας

Οι κάτοικοι της Ικαρίας είναι γνωστοί για την μακροζωία τους.

Γνωστή και ως «το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», η Ικαρία είναι μια από τις 5 μπλε ζώνες του πλανήτη, τις 5 δηλαδή περιοχές όπου το προσδόκιμο των κατοίκων ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times», οι κάτοικοι του νησιού ζουν κατά μέσο όρο 10 - 12 χρόνια περισσότερο από το μέσο Αμερικανό, με το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ να μην ξεπερνά τα 78 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Ικαριώτες ξεπερνούν τα 88 έτη, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που φτάνουν μέχρι και τα 100.

Η μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χαλαρών ρυθμών της ζωής, της σωματικής άσκησης και της διατροφής, η οποία φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία όλων όσων ζουν στις μπλε ζώνες.

Παρακάτω θα δούμε μια συνταγή για μια εύκολη σούπα, εμπνευσμένη από την Ικαριώτικη κουζίνα, με μια σειρά από υλικά που θεωρείται ότι προωθούν την καλή υγεία και την μακροζωία.

Στη συνταγή αυτή περιέχονται παραδοσιακά υλικά της Μεσογειακής Διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά), τα μαυρομάτικα φασόλια (εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών που προωθούν τον κορεσμό και την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος), το σκόρδο (γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα) και ο μάραθος (πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών).

 

Υλικά

½ κούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 βολβός μάραθου
1 κούπα μαυρομάτικα φασόλια (μουλιάστε τα σε ένα μπολ με νερό από την προηγούμενη)
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

Βάλτε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μάραθο και ανακατεύετε κάθε τόσο μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά (για 12 λεπτά περίπου). Προσθέστε τα μαυρομάτικα φασόλια και ανακατέψτε.
Βάλτε στην κατσαρόλα τη ντομάτα, τον πελτέ και αρκετό νερό για να καλύψετε τα φασόλια + 2 – 3 εκατοστά περίπου. Προσθέστε την δάφνη.
Περιμένετε μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και αφήστε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.
Προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το αλάτι.
Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν (αυτό μπορεί να πάρει από 40 έως και 60 λεπτά περίπου).
Αφαιρέστε από τη φωτιά, περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)