Όλη η Χίος κόκκινη! Κάθε Μάρτιο στο νησί η τουλίπες φέρνουν την Άνοιξη!

By Μαρτίου 03, 2024
Όλη η Χίος κόκκινη! Κάθε Μάρτιο στο νησί η τουλίπες φέρνουν την Άνοιξη!

Στην Χίο καταλαβαίνεις πως ήρθε η άνοιξη όταν τον Μάρτιο τα χωράφια στο κεντρικό τμήμα του νησιού γεμίζουν από τουλίπες. Οι τουλίπες αυτές λέγονται λαλάδες, ζουν έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και είναι ένας λόγος πέρα από τις  υπόλοιπες ομορφιές του νησιού να επισκεφτείς την Άνοιξη την Χίο.

 

 

 

 

Είναι ένα  πραγματικά υπέροχο φαινόμενο  γιατί είναι λες και το νησί  στρώνει  κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί την άνοιξη.

 

 

 

Οι τουλίπες προήλθαν από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, έφτασαν στη Μικρά Ασία κατά τους βυζαντινούς χρόνους και εξαπλώθηκαν μέσω της Μεσογείου σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η χιώτικη ονομασία του λουλουδιού, στο κάτω-κάτω, μαρτυρά την καταγωγή του: οι λαλάδες προέρχονται από την περσική ονομασία lale για την τουλίπα, η οποία μέσω των τουρκικών μεταγγίστηκε στη χιώτικη ντοπιολιαλιά.

 

 

 

Η τουλίπα αποτέλεσε σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λέγεται ότι στη διάσημη συλλογή παραμυθιών “Χίλιες και Μια Νύχτες”, ο Σουλτάνος έριχνε μια κόκκινη τουλίπα μπρος στα πόδια της εκλεκτής του απ’ όλο το χαρέμι. Κομμάτι του λογότυπου της Turkish Airlines αποτελεί μια γκρίζα τουλίπα στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, ενώ η “Χρυσή Τουλίπα” αποτελεί το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης

 

 

 

 Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δεκατέσσερα είδη τουλίπας. Από αυτά τέσσερα φύονται αποκλειστικά στις κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Χίου (toulipa aegenensis, toulipa udulatifolia, toulipa clousiana, toulipa praecox).

 

 

 

 

Δυστυχώς στην εποχή μας ο αριθμός των λαλάδων που συναντάει κανείς στα χωράφια του νησιού μειώνεται κάθε χρόνο. Καθώς η αναπαραγωγή τους γίνεται από τους βολβούς, η αλόγιστη συλλογή των λαλάδων με ξερίζωμα του βολβού.

Για αυτό ο Σουηδός γνώστης της ελληνικής χλωρίδας Arne Strid και ο Γερμανός ομόλογός του Erwin Bergmeier ζήτησαν κατά την τελευταία δεκαετία να προστατευτούν επισήμως και οι λαλάδες και τα υπόλοιπα τρία είδη των άγριων τουλιπών της Χίου. 

 

 

 

 Όπως πολύ σωστά είπε ο Κωνσταντής ο ήρωας από τα Χιωτικα Ευθυμογραφήματα του Πέτρου Μαρτάκη στους φίλους του που έκοβαν λαλάδες: «Βρε παιδιά, μη πατάτε μέσα στα σπαρτά. Κόβετε όσους λαλάδες είναι άκρη- άκρη. Κι ύστερα γιατί τους κόβετε; Βλέπετε πως είναι σαν φωτιές της άνοιξης ιστορημένες από ζωγράφους βυζαντινούς σε αυτό το λωλό κόνισμα που έχετε μπροστά σας;»

 

 

 

 

Λαλάδες: Οι άγριες τουλίπες της Χίου από την ΕΡΤ

 

 

 

Απολαύστε το βίντεο του Chiosphotos

 

 

 

Ένα πολύ όμορφο βίντεο του Panagioti Tzaneti

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)