Η απόλυτη νηστίσιμη συνταγή: Υγιεινό ιμάμ μπαϊλντί από την Ικαρία

By Μαρτίου 13, 2024
Η απόλυτη νηστίσιμη συνταγή: Υγιεινό ιμάμ μπαϊλντί από την Ικαρία

Η Σαρακοστή πλησιάζει και ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τις παραδοσιακές νηστίσιμες συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά επίσημα η νηστεία της Σαρακοστής, η οποία μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, εφόσον φυσικά σχεδιάσουμε προσεκτικά το πρόγραμμα της διατροφής μας και επιλέξουμε μια ποικιλία από θρεπτικές συνταγές.

Η νηστεία αποτελεί ευκαιρία να εγκαταλείψουμε λίγο τροφές με κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι το βούτυρο και το κόκκινο κρέας και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε εποχιακά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Ουσιαστικά, πρόκειται για την «αποθέωση» της μεσογειακής διατροφής.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πως είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που στη χώρα μας έχουμε μια από τις 5 μπλε ζώνες (blue zones), τις 5 δηλαδή περιοχές σε όλο τον πλανήτη που όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο.

 

Ο λόγος για την Ικαρία, το «νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», όπως είχαν αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ οι «New York Times». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Dan Buettner, οι κάτοικοι του νησιού ζουν κατά μέσο όρο 10 – 12 χρόνια περισσότερο από το μέσο Αμερικανό, με το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ να μην ξεπερνά τα 78 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Ικαριώτες ξεπερνούν τα 88 έτη, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που φτάνουν μέχρι και τα 100.

Βασικό ρόλο στην μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας διαδραματίζει η διατροφή, η οποία φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καλή υγεία όλων όσων ζουν στις μπλε ζώνες.

 

Εύκολη συνταγή για την νηστεία της Σαρακοστής – Ιμάμ μπαϊλντί από την Ικαρία

 

Παρακάτω θα δούμε μια εύκολη συνταγή για ιμάμ μπαϊλντι, εμπνευσμένο από την ικαριώτικη κουζίνα, με μια σειρά από υλικά που θεωρείται ότι προωθούν την καλή υγεία και την μακροζωία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Blue Zones».

 

Το κατά πόσο θα θεωρήσετε την συνταγή αυτή πλήρως νηστίσιμη εξαρτάται από το πόσο «αυστηροί» είστε, καθώς αξίζει να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται το ελαιόλαδο για να μαγειρευτεί σωστά.

Πέρα από το ελαιόλαδο, που είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά, η παρακάτω συνταγή περιέχει διάφορα άλλα παραδοσιακά υλικά της μεσογειακής διατροφής όπως η μελιτζάνα (πηγή φυτικών ινών, πολυφαινόλων, βιταμινών Α, Κ και μαγνησίου), το σκόρδο (γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα), τις πατάτες (πλούσιες σε κάλιο και βιταμίνη B6) και μαϊντανό (πηγή βιταμινών Α, Κ και C).

Υλικά

  • 5 μεσαίου μεγέθους μελιτζάνες, χωρίς τα «καπάκια» (πάνω και κάτω) χαραγμένες βαθιά κατά μήκος σε 4 τμήματα
  • 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε 3-4 κομμάτια η κάθε μία
  • 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο για το σοτάρισμα των μελιτζάνων
  • 1 πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά (κόκκινη, πράσινη ή κίτρινη), ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο, για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον μαϊντανό, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά και την κούπα με το ελαιόλαδο. Αυτό θα είναι το μείγμα της γέμισης.
  • Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι, σοτάρετε την γέμιση για 6 – 8 λεπτά (μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι).
  • Προσθέστε την γέμιση που σοτάρατε μέσα και πάνω από τις μελιτζάνες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο τηγάνι. Γύρω – γύρω τοποθετήστε τις πατάτες.
  • Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Εάν δείτε ότι το μείγμα «στεγνώνει» προσθέστε νερό.
Rate this item
(0 votes)