AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Σε μία εποχή που τα παλιά κλασσικά μεζεδοπωλεία και ουζερί αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν και οι παρεΐστικες καταστάσεις γίνονται διπλά τραπέζια σε εστιατόρια διάσημων και βραβευμένων, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στη Λέσβο θα σε μεταφέρουν με το καλησπέρα, έστω και νοητά, στο νησί τους μία καλοκαιρινή βραδιά με ίσως λίγο καύσωνα.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 τα δύο αδέλφια Γραμμέλη, φεύγουν από το νησί τους και ανοίγουν το 1967 το μαγαζί που αποτέλεσε σημείο συνάντησης όλο των Λέσβιων που είχαν έρθει στην Αθήνα αλλά έψαχναν όλους τους τρόπους για να κρατήσουν ενωμένους τους δεσμούς με το νησί.
Έγινε στην αρχή στέκι δικηγόρων, μετά στέκι πολλών καλλιτεχνών, πολιτικών και δικηγόρων. Από τα τραπέζια της Λέσβου έχουν περάσει πολλές και σημαντικές προσωπικότητες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Θανάσης Βέγγος, ο Νίκος Ξανθόπουλος και πολλοί άλλοι, γνωστοί ή όχι αλλά έκαστος στο είδος του.
Το 2007, ο κ. Μιχάλης Γιαννέλης, πρώην θαμώνας του ουζερί, αγοράζει τη «Λέσβο» με έναν καλό του φίλο, για να μην χαθεί η παράδοση του μαγαζιού και πάει σε χέρια όχι μυτιληνιά. Και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα.
Καραφάκι καραφάκι θα μάθεις την ιστορία του μαγαζιού, δοκιμάζοντας το εξαιρετικό τηγανητό ψάρι, πάντα φρέσκο αλλά και τους τηγανητούς κεφτέδες αν δεν είσαι τόσο…θαλασσινός.
Είτε βουνό είτε θάλασσα όμως, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις κολοκυθοκεφτέδες με μυρωδικά και τυρί,λαδοτύρι που συνοδεύει κάθε πιρουνιά είτε ωμό είτε ψημένο,το ψητό χταποδάκι και τα Ρεβίθια Λισβορίου (ΠΟΠ) που είναι του ονείρου. Ζουμερές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές για να βουτήξεις το φρέσκο ψωμί σου, γιατί το ψάρι, το ψωμί κι η σαλάτα θέλουν σίγουρα χέρι…
Θα δοκιμάσεις αυθεντικό ούζο Μυτιλήνης, από ετικέτες που δεν μπορείς να βρεις αλλού αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι του ούζου, θα βρεις κρασί χύμα αλλά και αποστάγματα για κάθε πιάτο που θα επιλέξεις.
Αν οι μέρες είναι λίγο πιο ψυχρές, μπορείς να χωθείς στο φιλόξενο και cozy εσωτερικό του μαγαζιού ή στο μικρό πατάρι ώστε να βλέπεις πανοραμικά το χώρο. Αν όμως οι ζέστες γίνουν λίγο πιο έντονες το πεζοδρόμιο της Μπενάκη και η μυρωδιά της γαζίας που μπλέκεται με το ούζο και το τσίπουρο, θα κάνουν τα βράδια σου πιο ανέμελα και σίγουρα πιο…καλοκαιρινά…
Ουζερί Η Λέσβος
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα, τηλ. 2103814525
\