Ανοιχτή επιστολή φορέων για την υπεράσπιση του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» και των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά

By Απριλίου 04, 2024
Ανοιχτή επιστολή φορέων για την υπεράσπιση του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» και των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά

Κοινή ανοιχτή επιστολή 27 συλλογικών φορέων για την υπεράσπιση του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» και των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά

Προς:

  1. τον ΥπουργόΥγείας,κ. Γεωργιάδη Άδωνι
  2. την ΥπουργόΕσωτερικών,κα.Κεραμέως Νίκη
  3. τον αναπληρωτήΥπουργόΥγείας,κ.Λιβάνιο Θεόδωρο
  4. τον ΥφυπουργόΥγείας,κ.Βαρτζόπουλο Δημήτριο
  5. τον ΠρόεδροΟΚΑΝΑ,κ.Θεοχάρη Αθανάσιο
  6. τον ΒουλευτήΣάμου-Ικαρίαςκ.Στεφανάδη Χριστόδουλο

 

 

 

Αξιότιμοι και Αξιότιμες,

Σε μια ιστορική εποχή όπου η ψυχική υγεία των ανθρώπων απειλείται από ταυτόχρονες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, οι εμπλεκόμενοι συλλογικοί φορείς της κοινότητας και των χώρων της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πολιτικής και των Υπηρεσιών Φροντίδας έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ να συνεργαστούμε, να συζητήσουμε και να προτείνουμε στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, τρόπους της αναγκαίας πλέον διεύρυνσης και ευρύτερης θεσμικής ενδυνάμωσης των τοπικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής Πρόληψης.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις από θεσμικά πρόσωπα του Υπουργείου Υγείας, για τις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται στον ευαίσθητο τομέα της πρωτοβάθμιας πρόληψης των εξαρτήσεων και των άλλων ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, μας δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τη διατήρηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης, αποτελεσματικής κοινοτικής προσέγγισης, που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των Εξαρτήσεων.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή εδώ και 24 χρόνια στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου «Φάρος», ακριβώς γιατί είναι μια υπηρεσία που έχει πραγματικά τοπικό χαρακτήρα, χωρίς να είναι ασύνδετο με τα άλλα 74 Κέντρα Πρόληψης και τις άλλες δομές Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, χαρακτήρα που στηρίζεται στην ουσιαστική ώσμωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας δια της συνεργασίας με τους συλλογικούς της φορείς. Είναι μια δομή που ο σχεδιασμός των παρεμβάσεών της δεν στηρίζεται σε ένα μακρινό από τις ανάγκες της κοινωνίας «εντέλλεσθε» αλλά, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, βασίζεται στο διάλογο και τη συνεργασία με τους λήπτες των υπηρεσιών.  

 

 

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του εκπόνησε εκπαιδευτικά προγράμματα για την εξάρτηση από ουσίες και κάθε εξαρτητική συμπεριφορά (διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια κ.α.), για την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, αλλά και κάθε ψυχοκοινωνικού φαινομένου που εμποδίζει ένα εκπαιδευτικό έργο με ουσία. Οργάνωσε δίκτυα πολιτών για την Αυτοβοήθεια και την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας. Υλοποίησε παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης παιδιών κι εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών. Συνεργάστηκε με επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, οι αστυνομικοί, οι προπονητές και άλλοι «ενήλικες υποστηρικτές», για την ενίσχυση ενός υποστηρικτικού ψυχο-κοινωνικού δικτύου στις τοπικές μας κοινότητες. Υλοποίησε ημερίδες για κάθε θέμα που αφορά στην παιδεία, την ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή. Τα στελέχη του ανταποκρίθηκαν σε ατομικά αιτήματα βοήθειας και διάσυνδεσαν με εξειδικευμένες δομές συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

 

 

Ως εκ τούτων και συνυπολογίζοντας την έλλειψη τέτοιων κοινωνικών υποδομών στις ακριτικές περιοχές μας, πιστεύουμε ότι το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, ή η χωρίς διάλογο και σχέδιο δομική μεταβολή τους, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη σχολική και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς θα τους στερήσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες και δράσεις, σε μια χρονική περίοδο που οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένοι.

Ως εμπλεκόμενοι συλλογικοί φορείς των νησιών μας ζητάμε με κάθε επίταση: Να μην κατατεθεί νομοσχέδιο που καταργεί την πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και την αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένου φορέα της Ελληνικής Πολιτείας για την Πρόληψη των εξαρτήσεων. Αντιθέτως, να δοθεί η δέουσα προσοχή από την Πολιτεία για ουσιαστικό διάλογο για την εκπόνηση σχεδίου που θα διασφαλίζει ότι όσες αναγκαίες προσαρμογές χρειάζεται να συντελεστούν στον χώρο της Πρόληψης, θα γίνουν σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους λήπτες των σχετιζόμενων υπηρεσιών: τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλογικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες.

 

 

Οι Συλλογικοί Φορείς Σάμου Ικαρίας και Φούρνων

  1. ΙατρικόςΣύλλογοςΣάμου
  2. ΈνωσηΝοσοκομειακώνΙατρώνΣάμου
  3. ΣύλλογοςΕργαζομένωνΓενικούΝοσοκομείουΣάμου
  4. ΈνωσηΛειτουργώνΜέσηςΕκπαίδευσης(ΕΛΜΕ)Σάμου
  5. ΈνωσηΛειτουργώνΜέσηςΕκπαίδευσης(ΕΛΜΕ)Ικαρίας–Φούρνων
  6. ΣύλλογοςΔασκάλωνκαιΝηπιαγωγώνΣάμου
  7. ΣύλλογοςΕκπαιδευτικώνΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσηςΙκαρίας–Φούρνων
  8. ΟιΕκπαιδευτικοίτουΔημοτικούΣχολείουΜεσαίουΚαρλοβάσου
  9. ΟιΕκπαιδευτικοίτου2ου Γυμνασίου Σάμου
  10. ΈνωσηΓονέωνΣχολείωνΙκαρίας
  11. ΣύλλογοςΓονέωνκαιΚηδεμόνων1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
  12. ΣύλλογοςΓονέωνκαιΚηδεμόνων2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
  13. ΣύλλογοςΓονέων&ΚηδεμόνωνΓυμνασίουΑγ.ΚηρύκουΙκαρίας
  14. ΣύλλογοςΓονέων&ΚηδεμόνωνΓυμνασίουΚαρλοβάσου
  15. ΣύλλογοςΓονέων&Κηδεμόνων2ου Γυμνασίου Σάμου
  16. ΣύλλογοςΓονέων&ΚηδεμόνωνΜουσικούΣχολείουΣάμου
  17. ΣύλλογοςΓονέων&ΚηδεμόνωνΓενικούΛυκείουπόλεωςΣάμου
  18. ΣύλλογοςΓονέων&ΚηδεμόνωνΓενικούΛυκείουΚαρλοβάσου
  19. ΣύλλογοςΓονέωνκαιΚηδεμόνων1ουΔημοτικούΣχολείουΠόλεωςΣάμου
  20. ΣύλλογοςΓονέωνκαιΚηδεμόνωνΔημοτικούΣχολείου&ΝηπιαγωγείουΚοντακεϊκωνΣάμου
  21. ΣύλλογοςΓονέωνκαιΚηδεμόνωνΔημοτικούΣχολείουΌρμουΚαρλοβάσου
  22. ΣύλλογοςΠολυτέκνωνΣάμου,ΙκαρίαςκαιΦούρνων
  23. ΠροοδευτικήΚίνησηΓυναικώνΣάμου
  24. ΣύλλογοςΓυναικώνΜυτιληνιώνΣάμου
  25. ΣύλλογοςΓυναικώνκαιΔεσποινίδωνΠαγώνδαΣάμου,«ΗΟμόνοια»
  26. ΣύλλογοςΒλαμαριωτώνΣάμου
  27. ΕθελοντικήΟμάδαΠυρασφάλειαςΣάμου
Rate this item
(0 votes)