Ικαρία: Το χωριό που κοιμάται την ημέρα και είναι ξύπνιο το βράδυ

By Μαϊος 08, 2024
Ικαρία: Το χωριό που κοιμάται την ημέρα και είναι ξύπνιο το βράδυ

Η Θεσσαλονίκη έχει τη φήμη του «χαλαρά», αλλά ένα χωριουδάκι είναι αυτό που έχει την χάρη. Ο Χριστός Ραχών στην Ικαρία, είναι κάτι το μοναδικό. Εκει η έννοια του «χαλαρά» έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Και αν το επισκεφτείτε, θα καταλάβετε γιατί εδώ η ζωή είναι ωραία. Είναι το μοναδικό χωριό σε όλη την Ελλάδα - το ψάχνουμε μήπως είναι και στον κόσμο - που έχει κάνει τη νύχτα-μέρα, πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε κανόνα. Εδώ, τα τοπικά μαγαζιά ανοίγουν αργά το βράδυ και δεν εννοούμε, τα μπαρ που είναι και λογικό, αλλά τα μίνι μάρκετ, τα τουριστικά, οι ταβέρνες, τα καφενεία κτλ. και μένουν ανοιχτά ακόμα και χωρίς τους μαγαζάτορες!

Στον Χριστό Ραχών μέχρι το μεσημέρι δεν κινείται τίποτα. Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι που πηγαίνουν στις αγροτικές τους εργασίες. Οι υπόλοιποι κοιμούνται Και όταν ξυπνάνε, απολαμβάνουν αυτή την απόλυτη ηρεμία που σου προσφέρει το χωριό. Στην κεντρική πλατεία μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά αργά το βράδυ, επικρατεί μια «νεκρική» σιγή, που σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα ερημωμένο μέρος, σαν αυτά που πρωταγωνιστούν στα πλάνα των ταινιών του Αγγελόπουλου.

Η αλήθεια είναι πως στον Χριστό Ραχών, την ημέρα αισθάνεσαι λίγο σαν πρωταγωνιστής σε ταινία. Το βράδυ, όμως, το σκηνικό αλλάζει, καθώς το χωριό είναι στο πόδι. Ντόπιοι με επισκέπτες γίνονται μια παρέα και το μέρος σφύζει από ζωή. Η απόλυτη μεταμόρφωση. Και ναι, σαν άλλος Σπύρος Παπαδόπουλος στους Απαράδεκτους, θα αναρωτηθείς κι εσύ «Τι έγινε ρε παιδιά;».

 

Αυτό που γίνεται εδώ, είναι πως οι κάτοικοι έχουν πιάσει το πραγματικό νόημα της ζωής: το άγχος δεν έχει καμία θέση στην καθημερινότητά τους. Εδώ και 30 χρόνια στο παραδοσιακό χωριό της Ικαρίας που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Εκεί, που για άλλους οι 24 ώρες της ημέρας δεν φτάνουν, για τους ανθρώπους; του Χριστού είναι αρκετές για να τις χαρούν σε χαλαρούς ρυθμούς και με τους δικούς τους κανόνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η Ικαρία θεωρείται παγκοσμίως το νησί της μακροζωίας.

Ωστόσο, τον Χριστό Ραχών - πέρα από την ιδιαιτερότητά του αυτή - αξίζει να τον επισκεφτείτε και για την τοποθεσία του. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ικαρίας και ουσιαστικά αποτελεί το δεύτερο κέντρο της, καθώς εκεί βρίσκεται το τρίτο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ικαρίας.

 

Απέχει 5 χλμ από τον Αρμενιστή και 65 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι ένα ορεινό αγροτικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, μέσα στη φύση περιστοιχισμένο από πεύκα, πλατάνια, βελανιδιές και τρεχούμενα νερά. Ο Χριστός διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Η πλακόστρωτη πλατεία του με την επιβλητική εκκλησία στο κέντρο της, συγκεντρώνει το καλοκαίρι πλήθος επισκεπτών που κάθονται στα καφενεία και γεύονται τοπικά μεζεδάκια, ενώ το βράδυ απολαμβάνουν το ποτό τους στα τοπικά μπαράκια.

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)