Οινούσσες: Παρέμβαση σε παιδιά με αυξημένο βάρος

By Ιουνίου 04, 2024
Οινούσσες: Παρέμβαση σε παιδιά με αυξημένο βάρος

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό κι αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς και στην οικονομία της χώρας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί πολύπλευρες και έγκαιρες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει ανεπίτρεπτα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, έχοντας την απαραίτητη γνώση κι εμπειρία, πιστεύει ότι η αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινήσει από την άμεση και συνεχή επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών και το Π.Π.Ι. Οινουσσών, αλλά και τη 2η ΥΠΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων οργάνωσε παρέμβαση για τα παιδιά με αυξημένο βάρος, που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο καρδιολογικού ελέγχου τον Σεπτέμβριο του 2023 στις Οινούσσες. Από τα περίπου 60 παιδιά του νησιού, τα 23 βρέθηκαν να έχουν υπερβαρότητα ή παχυσαρκία, μερικά εκ των οποίων πολύ σοβαρή παχυσαρκία.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, ομάδα της Ομοσπονδίας αποτελούμενη από δύο παιδιάτρους και μία παιδο-ενδοκρινολόγο επισκέφθηκε το νησί από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2024 και συναντήθηκε με τους γονείς και τα παιδιά.

 

Η επιστημονική παρέμβαση βασίστηκε σε τέσσερις άξονες:

1. Εξέταση των παιδιών σύμφωνα με πρωτόκολλο που περιλάμβανε: • Μέτρηση Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), περιμέτρου μέσης και άλλα σωματομετρικά στοιχεία. • Καταγραφή συμπεριφορών και τρόπου ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, αναφορικά με τη διατροφή, τις βλαβερές συνήθειες, την άσκηση, την ψυχική υγεία, τη χρήση οθονών και σωματικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με το βάρος.

2. Συμβουλευτική των οικογενειών και των παιδιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Ομάδα παρείχε γραπτές οδηγίες συμπεριφοράς και διατροφής.

3. Παρακολούθηση των παιδιών για ένα έτος, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της παρέμβασης και να εντοπισθούν πιθανούς λόγους αποτυχίας. Η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω κωδικοποιημένου πρωτοκόλλου, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και συμμόρφωση με το GDPR.

4. Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ενημερωτική ομιλία, που έγινε την Παρασκευή 1 Ιουνίου προς τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους παρουσία κοινού. Αναδείχτηκε η σημασία και οι επιπτώσεις, τις οποίες έχει η παχυσαρκία στην υγεία και την οικονομία και προτάθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της άσκησης, της διατροφής και της συμπεριφοράς των παιδιών και ενηλίκων σε τοπικό επίπεδο.

Η σημαντική αυτή δράση χρηματοδοτήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κι υποστηρίχθηκε από το Δήμο Οινουσσών. Πρόθυμα ενισχύθηκε χορηγικά από το Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών και τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών». Σε όλους δε τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Ομοσπονδία και στο προσωπικό του Π.Π.Ι. Οινουσσών και στους συνεργάτες των φορέων εκφράζονται ευγνώμονες ευχαριστίες για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

Στην δράση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων συμμετείχαν οι παιδίατροι κύριοι: Κωνσταντίνος Νταλούκας – Πρόεδρος, Σπυρίδων Μαζάνης – Ταμίας και η παιδο-ενδοκρινολόγος κα Ιωάννα Παπαευσταθίου.

Rate this item
(0 votes)