AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Όταν προσθέτουμε λάδι στη φάβα απορροφάται τόσο γρήγορα και σηκώνει τόσο πολύ, που υποψιαζόμαστε πως κάποιο λάκκο θα έχει κι εκεί εξαφανίζεται όλη αυτή η ποσότητα. Κατ’ επέκταση χρησιμοποιούμε, μεταφορικώς, αυτή την έκφραση για να πούμε πως συμβαίνει κάτι ύποπτο.
Θα κλείσω με μια φράση που αλίευσα στο εξαιρετικό βιβλίο της Μαρίας Καράμπελα, «Γεύσεις της λακωνικής γης», που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Πατάκη: «Η τέχνη θέλει μάστορα και η φάβα θέλει λάδι». Κρατήστε τη, για να σας υπενθυμίζει πως αν δεν τη δουλέψετε με αρκετό λάδι, η φάβα δεν νοστιμίζει. Τα διάφορα αρτύματά της, κρεμμύδι, λεμόνι, κάππαρη, δεν σώζουν την κατάσταση από μόνα τους, χρειάζεται μπόλικο καλό ελαιόλαδο, όπως λένε οι σοφοί Λάκωνες.