Εκλογές στην Ιταλία: Τα επόμενα βήματα μετά τη νίκη της Μελόνι και της ακροδεξιάς

By Σεπτεμβρίου 26, 2022
Εκλογές στην Ιταλία: Τα επόμενα βήματα μετά τη νίκη της Μελόνι και της ακροδεξιάς

 

Πόσο εύκολη «υπόθεση» είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και κυρίως η μακροημέρευσή της μετά τις εκλογές στην Ιταλία και την επικράτηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι και του συνασπισμού του οποίου ηγείται (σ.σ. με συνοδοιπόρους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι).

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, ανέδειξαν μεγάλη νικήτρια την Τζόρτζια Μελόνι, του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και για πρώτη φορά από τη μαύρη περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ένα μεταφασιστικό κόμμα είναι προ των πυλών της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια η Μελόνι δήλωσε ήδη ότι θα είναι η πρωθυπουργός όλων των Ιταλών. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό;

Ο δρόμος για την εξουσία και την κυβέρνηση μπορεί να είναι μακρύς και γεμάτος απότομες στροφές για τον συνασπισμό Μελόνι, Σαλβίνι και Μπελουσκόνι. Οι τρεις επικεφαλής των κομμάτων του συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία έχουν σημαντικές διαφορές σε καίρια θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, όπως πχ οι κυρώσεις στη Ρωσία και η στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή που το κόμμα της είναι πρώτο σε ποσοστά (σχεδόν 26% από το περίπου 44% που παίρνει συνολικά ο συνασπισμός της δεξιάς), η Τζόρτζια Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία.

Στο παρελθόν, η διαδικασία διήρκεσε από τέσσερις ως 12 εβδομάδες. Γενικά, όσο πιο καθαρό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο γρήγορη είναι η διάρκεια των ζυμώσεων, ωστόσο ορισμένα βήματα είναι αδύνατο να επισπευστούν.

Είναι δεδομένο ότι η Ιταλία θα αντιπροσωπευτεί από τον παραιτηθέντα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την 7η Οκτωβρίου.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην Ιταλία

Επίσημα αποτελέσματα

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στο site του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

Σύγκληση του κοινοβουλίου

Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο.

Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις

Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα.

Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».

Kυβέρνηση

Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.

Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε όχι λιγότερες από 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγη

 

Rate this item
(0 votes)