Οι ΗΠΑ αποφάσισαν για τα αντίποινα στο Ιράν – «Θα ανταποδώσουμε οποιαδήποτε επίθεση», απαντά η Τεχεράνη

By Ιανουαρίου 31, 2024
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν για τα αντίποινα στο Ιράν – «Θα ανταποδώσουμε οποιαδήποτε επίθεση», απαντά η Τεχεράνη

Ο κύβος ερρίφθη για τα αντίποινα των ΗΠΑ στο Ιράν, μετά την επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας από την οποία σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, με την Τεχεράνη να προειδοποιεί πως θα ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση, αφού αρνείται την ανάμειξή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες Τρίτη (30.1.2024) ότι αποφάσισε πώς θα αντιδράσει στην επίθεση με drone, η οποία πιθανόν θα έχει τη μορφή «πολλαπλών» αντιποίνων στο Ιράν. «Τους θεωρώ υπεύθυνους στο μέτρο που παρέχουν όπλα στους ανθρώπους που το κάνουν αυτό», αναφερόμενος στους μαχητές που εξαπέλυσαν τη φονική επίθεση της Κυριακής.

Σε μια προεκλογική χρονιά ο 81χρονος Δημοκρατικός, που δέχεται έντονες πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του να απαντήσει σκληρά στην Τεχεράνη, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχε με τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προτού αναχωρήσει για προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα.

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια σταδιακή απάντηση, όχι μόνο μία ενέργεια αλλά ενδεχομένως πολλές», διαβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, από το προεδρικό αεροσκάφος. Την προηγουμένη, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο για αντίποινα «σε πολλά επίπεδα, σε διάφορα στάδια και με διάρκεια».

Σε αυτό το πλαίσιο έντασης εξαιτίας του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), μια ισχυρή, φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι «αναστέλλει» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή, ο Πατ Ράιντερ εκπρόσωπος του Πενταγώνου σχολίασε ότι «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».
«Να αλλάξει το Ιράν»

Προτού αναχωρήσει για τη Φλόριντα, όπου θα συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τις οικογένειες των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία.

Με την άδειά τους θα μεταβεί, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, στη βάση Ντόβερ την Παρασκευή για να παραστεί στην τελετή για τον επαναπατρισμό των σορών τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε εξάλλου χθες ότι δεν επιθυμεί «ένα πιο διευρυμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», κάτι που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι ΗΠΑ από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η επίθεση της Κυριακής είχε στόχο επιμελητειακή βάση των ΗΠΑ που βρίσκεται στην έρημο της Ιορδανίας, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Η βάση που «χτυπήθηκε»

Οι 3 στρατιώτες που σκοτώθηκαν

Αποτέλεσε εξάλλου αφορμή για νέες επικρίσεις από την αμερικανική δεξιά σχετικά με τη στρατηγική του Μπάιντεν έναντι του Ιράν, την οποία θεωρούν πολύ ήπια.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν διότι ο «διεφθαρμένος Τζο πλούτισε, ενθάρρυνε και ενίσχυσε τους εχθρούς των ΗΠΑ», τόνισε σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, εκτίμησε: «Όλος ο κόσμος περιμένει να δει αν ο πρόεδρος θα αποφασίσει επιτέλους να χρησιμοποιήσει την αμερικανική ισχύ για να πείσει το Ιράν να αλλάξει συμπεριφορά».

Από τα μέσα Οκτωβρίου περισσότερα από 150 πλήγματα με drones ή ρουκέτες είχαν στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες και τα άλλα μέλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο μέχρι την Κυριακή δεν είχαν υπάρξει νεκροί.
Ιράν: Θα ανταποδώσουμε οποιαδήποτε επίθεση

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, ιρανικών συμφερόντων, ή πολιτών της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, μεταδίδουν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Μέλη και αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, 5 την 20ή Ιανουαρίου, ακόμη 2 την 25η Δεκεμβρίου.

Προχθές Δευτέρα, νέο ισραηλινό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο «ιρακινό κέντρο στρατιωτικών συμβούλων» στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Όμως ο Ιρανός πρεσβευτής στη Δαμασκό διέψευσε πως στόχος της επιδρομής ήταν ιρανική εγκατάσταση και διαβεβαίωσε πως τα θύματα δεν ήταν Ιρανοί.

Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα στην ημιαυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ τη 15η Δεκεμβρίου, βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο αυτό που περιέγραψε ως «αρχηγείο» της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, στα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν 4 πολίτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP και Reuters

Rate this item
(0 votes)