Σταθερά τιμολόγια ρεύματος 6 μηνών χωρίς ρήτρα αποχώρησης

By Φεβρουαρίου 01, 2024
Σταθερά τιμολόγια ρεύματος 6 μηνών χωρίς ρήτρα αποχώρησης

Τον δρόμο για τη διάθεση στην αγορά σταθερών τιμολογίων ρεύματος διάρκειας έξι μηνών έως και ενός έτους ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με την νέα απόφαση οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.

Η απόφαση Σκυλακάκη ενσωματώνει το άρθρο 28 του Κώδικα Προμήθειας που αναφέρεται στη διάρκεια των συμβάσεων προμήθειας, και ουσιαστικά θεσμοθετεί μία και μοναδική ερμηνεία. Η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης προμήθειας σε μικρό πελάτη ορίζεται σε ένα έτος, εκτός εάν αιτείται ή και συναινεί στη σύναψη σύμβασης για μικρότερο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη συγκεκριμένης περίπτωσης (παρ. 3) που ορίζει ρητά ότι η ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Η πρωτοβουλία Σκυλακάκη χαρακτηρίζεται ζυγισμένη από την αγορά και του πιστώνεται ως θετική παρέμβαση.

Βάσει της απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται τα «ευκαιριακά» τιμολόγια που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).

Τα «μεικτά» τιμολόγια εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρύνονται με ρήτρες αποχώρησης, όπως για παράδειγμα στα μπλε τιμολόγια.
Advertisement

Τέλος, στην περίπτωση χορήγησης εκπτώσεων από τους παρόχους, η απόφαση προβλέπει πως δημοσιεύονται οι αντίστοιχες πάγιες χρεώσεις και οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον υπολογισμό αυτών, καθώς και η προϋπόθεση, βάσει της οποίας χορηγείται η έκπτωση.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)