Κασερόπιτα απο κασέρι Λέσβου. Πρέπει να την δοκιμάσεις

By Ιουλίου 22, 2024
Κασερόπιτα απο κασέρι Λέσβου. Πρέπει να την δοκιμάσεις

Η Λέσβος είναι νησί μαγευτικό. Σε αρπάζει από παντού και σε καθηλώνει. Θες φυσική ομορφιά, θες ιδιαίτερο χρώμα, θες να βουτήξεις στο παρελθόν μέσα απο τις γεύσεις. 

Η παράδοση του ούζου και τα τοπικά προιόντα δίνουν μοναδικά τραπέζια μεζέδων που εμπεριέχουν το λιγότερο ξακουστό κασέρι της Λέσβου που  Η αποθέωση της ατόφιας νοστιμιάς που οφείλεται στην πρώτη ύλη. 

Το Κασερι Λέσβου είναι ένας από τους πιο γνωστούς τύπους τυριού στην Ελλάδα, που προέρχεται από το φυσικό περιβάλλον και την κτηνοτροφία του νησιού.

Το κασερι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ημίσκληρο τυρί που παράγεται από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. 

Ας το γνωρίσουμε

 

Υφή: Ημίσκληρη, με ελαφρώς ελαστική υφή.

Χρώμα: Ανοιχτό κίτρινο.

Γεύση: Ελαφρώς πικάντικη με πλούσια γεύση γάλακτος. Αυτό αρέσει σε πολλούς.

Ωρίμανση: Συνήθως ωριμάζει για περίπου τρεις μήνες, αν και μπορεί να παραμείνει περισσότερο για πιο πλούσια γεύση.

Σχήμα: Συνήθως κυλινδρικό.

Πως παράγεται

Το γάλα θερμαίνεται και προστίθεται πυτιά για να πήξει.
Το τυρί κόβεται σε κομμάτια και στραγγίζεται.
Πιέζεται και αλατίζεται για να αποκτήσει τη σωστή υφή και γεύση.
Ακολουθεί η διαδικασία της ωρίμανσης.

Κασσερόπιτα Λέσβου

Το κασερι Λέσβου είναι ΠΟΠ προϊόν (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), που σημαίνει ότι η παραγωγή του ακολουθεί συγκεκριμένες παραδοσιακές μεθόδους και πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή για να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την ποιότητά του.

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
2 φλυτζάνια παραδοσιακό τυρί Διβάνη τριμμένο
200 γρ κασέρι τριμμένο
4 αυγά
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε 3 αυγά με το 1/2 φλιτζάνι γάλα, το αλάτι , το πιπέρι και το 1/2 φλιτζάνι λάδι.
Ρίχνουμε μέσα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα 2 φύλλα. Αλείφουμε με λάδι και αυτά και ρίχνουμε τμήμα του μείγματος.
Στη συνέχεια βάζουμε άλλα δύο φύλλα και αφού τα λαδώσουμε, στρώνουμε τμήμα του μείγματος.
Συνεχίζουμε έτσι βάζοντας από ένα μόνο φύλλο και τελειώνουμε στρώνοντας τα 2 τελευταία φύλλα.
Γυρίζουμε τα τελειώματα του φύλλου προς τα μέσα και περιχύνουμε την πίτα με το εξής μείγμα:
Χτυπάμε ένα αυγό με το υπόλοιπο γάλα και λίγο λάδι.
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

Με στοιχεία απο την τοπική παράδοση

Αθηνόραμα

Ελαιοπηγή

 

Rate this item
(0 votes)