Πέφτει η τιμή στο ελαιόλαδο;

By Αυγούστου 06, 2024
Πέφτει η τιμή στο ελαιόλαδο;

«Η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών θα είναι κρίσιμη μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, η οποία είναι σε τέσσερις μήνες από τώρα»

Άμεσα συνσδεδεμένη με την οικονομία του νησιού μας. Ποιές είναι οι προοπτικές.

 

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ 250.000 και 280.000 τόνων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλη, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η παραγωγή φέτος προβλέπεται να κυμανθεί από μέτρια έως καλή, εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές. Ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι, για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο παραγωγής, είναι απαραίτητο να μην υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ανομβρία, και να σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις.

«Η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών θα είναι κρίσιμη μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, η οποία είναι σε τέσσερις μήνες από τώρα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ, προσθέτοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία δημιουργούν ανησυχίες στους παραγωγούς. «Η ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια καρπού, καθώς το δέντρο θα προσπαθήσει να προστατευτεί, και η απόδοση του καρπού θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις περιόδους βροχών», εξήγησε.

Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, παρατηρείται ήδη μια υποχώρηση. Η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, η οποία είχε φτάσει τα 9,5 ευρώ το κιλό πριν από 3-4 μήνες, έχει μειωθεί τώρα στα 7 ευρώ το κιλό. Ο κ. Γιαννούλης προβλέπει ότι η τιμή ενδέχεται να συνεχίσει να μειώνεται καθώς πλησιάζει η συγκομιδή, εφόσον η προσφορά είναι επαρκής, αν και υπογραμμίζει ότι η τελική τιμή εξαρτάται από την παραγωγή και τις καιρικές συνθήκες.

Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή ελαιολάδου στη Λεκάνη της Μεσογείου παρουσιάζει αύξηση, ενώ η κατανάλωση δείχνει μείωση. Τα αποθέματα ελαιολάδου είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες έως την επόμενη συγκομιδή, αν και δεν είναι πολύ μεγάλα.

Η αυξημένη παραγωγή και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών, δίνοντας ανάσα στους καταναλωτές και στους παραγωγούς, και προσφέροντας μια πιο αισιόδοξη προοπτική για την αγορά ελαιολάδου.

Rate this item
(0 votes)

newsroom