AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η συνάντηση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γεωπάρκα και αειφόρος ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στην έναρξη της συνάντησης ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάτοχος της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Αικατερίνη Στρατάκη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Μυτιλήνης κ. Ελευθέριος Κοτσώνης, η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO του Υπουργείου Παιδείας, η κα. Nancy Sauer, Διευθύντρια του Muskau Arch Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO από τη Γερμανία-Πολωνία καθώς και ο Kersten Löwen, Γεωλόγος του Γεωπάρκου Muskau Arch, υπεύθυνος οργάνωσης του Διεθνούς Camp Γεωπάρκων.
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός καθώς και Διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου.
Στην ομιλία του ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος αναφέρθηκε στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης με έμφαση το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου. Στην ομιλία του τόνισε ότι το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» προσφέρει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματική εκπαιδευτικών δράσεων καθώς τα Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εστιασμένων στο φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία και τη βιοποικιλότητα, αλλά και στην αλληλεπίδραση με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους. Παράλληλα τα Γεωπάρκα δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης, συνεργασιών και συμμετοχής σε διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις, όπως το εκπαιδευτικό camp γεωπάρκων.
Οι μαθήτριες Μάρω Αθηνιώτου, Χαρίκλεια Κεχαγιά και Μαρία Λιαδάκη καθώς και οι εκπαιδευτικοί Δέσποινα Στεφάνου και Ιουλία Σαράντου του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι εκπροσώπησαν το Γεωπάρκο Λέσβου στο Διεθνές Camp Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στο Muskau Arch Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στη Γερμανία-Πολωνία, παρουσίασαν μέσα από βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή. Ακολούθως η κα. Δέσποινα Στεφάνου και οι μαθήτριες του σχολείου αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων.
Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έλαβαν αναμνηστικό δίπλωμα από τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Camp του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Muskau Arch.
Ακολούθως η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκεσ τις διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις συνεργασίας που οργανώνει το Μουσείο στο Γεωπάρκο Λέσβου καθώς και το Διεθνή Διαγωνισμό κειμένου που οργανώνει το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων για τους μαθητές των 213 Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO σε 48 χώρες από όλο τον κόσμο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξέφρασαν ενδιαφέρον τόσο για συμμετοχή τόσο στο διεθνή διαγωνισμό που οργανώνει το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων όσο και για συμμετοχή σε διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις συνεργασίας με σχολεία άλλων Γεωπάρκων.