"Το χάσαμε το τρένο αδελφέ..." Τώρα συνδέει τις σφαγές της Χίου με τις προσφυγικές ροές

By Αυγούστου 31, 2023
"Το χάσαμε το τρένο αδελφέ..." Τώρα συνδέει τις σφαγές της Χίου με τις προσφυγικές ροές

Με όποια ευκαιρία ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης επαναφέρει επιτακτικά το αίτημά του για αυστηρή φύλαξη των συνόρων, εννοώντας push back και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, που τόσο καλά τα πήγε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το τελευταίο δίμηνο με την… νέα τα πράγματα οδεύουν και πάλι προς το 2019.

Όμως, αυτή τη φορά ο κ. Μουτζούρης το πήγε πολλά βήματα παραπέρα και κινδυνολογώντας ασύστολα, συνέδεσε τις αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών με τις σφαγές της Χίου, λέγοντας:

 

«Δεν μπορώ να μη συνδέσω το γεγονός της σφαγής της Χίου με αυτό που συμβαίνει τώρα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το 2020 ζήσαμε μία τραγική περίοδο, όταν τα νησιά μας Λέσβος, Χίος και Σάμος γινόντουσαν σημείο συσσωρεύσεως προσφύγων και μεταναστών παρατύπως εισερχομένων στη χώρα. Το Φεβρουάριο του 2020 ξεσηκώθηκε ο λαός της Χίου και της Λέσβου, γιατί εδώ στη Χίο είχαν συσσωρευθεί 8.000 άνθρωποι και 27.000 στη Λέσβο. Αυτά τα κρίσιμα γεωγραφικώς και εθνικώς νησιά στις υπώρειες του ελληνισμού και της Ευρώπης, κινδύνευαν να αλλοτριωθούν, να κατακτηθούν. Με το ξεσηκωμό του λαού και με την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, να φυλαχθούν τα θαλάσσια σύνορα και να εκκενωθούν τα νησιά, φτάσαμε κάποια στιγμή το ’23 η Χίος των 8.000 να φιλοξενεί μόνο 300 οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι έψαχναν τη γη της ουτοπίας στη Βόρεια Ευρώπη. Σχεδόν το σύνολο δεν ήθελε να μείνει στα νησιά, δεν ήθελε να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ήθελε να μεταβεί κυρίως στη Γερμανία. Ήταν πολύ ορθή η πολιτική της κυβερνήσεως να εκκενώσει τα νησιά και να φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα».

 

Και συνέχισε: «Δράττομαι της ευκαιρίας, από αυτό το βήμα, για όποιον μπορεί να με ακούσει και τονίζω ότι θέλουμε να επανέλθει η ορθή πολιτική που υπήρχε ως τώρα. Θέλουμε τα νησιά μας και οι νησιώτες τους να ζήσουν τη ζωή τους όπως ήταν πριν το 2015. Μπορούν να δεχθούν έναν αριθμό μεταναστών μικρό, αλλά θέλουμε ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας με νόμιμες διαδικασίες, αφού κριθούν ικανοί να έλθουν εδώ. Θέλουμε τα νησιά μας να μείνουν ελληνικά. Όταν έχουμε την απειλή του Ερντογάν ότι θα έλθει κολυμπώντας, δεν μπορούμε να δεχθούμε στις νήσους μας 5 και 6 χιλιάδες εγκλωβισμένων ανθρώπων και μάλιστα που επιθυμούν να πάνε στην Ευρώπη».

 

ΠΗΓΗ astraparis.gr

Rate this item
(0 votes)