Αλκιβιάδης Στεφανής: «Έχω όραμα ανάπτυξης και προόοδου για το Βόρειο Αιγαίο»

By Σεπτεμβρίου 20, 2023
Αλκιβιάδης Στεφανής: «Έχω όραμα ανάπτυξης και προόοδου για το Βόρειο Αιγαίο»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, έχει διατελέσει κατά το παρελθόν ως στρατηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κι ως εκ τούτου ερωτήθηκε για τις συνθήκες που επικράτησαν στο τροχαίο που σημειώθηκε στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη.

 

Λιβύη: Εισαγγελική παρέμβαση για το τροχαίο με τους πέντε νεκρούς της ελληνικής αποστολής

Σημειώνεται , όπως έγινε γνωστό χθες, με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Από το Ανθρωποκτονιών που θα ερευνήσει το συμβάν, θα ζητηθούν στρατιωτικά έγγραφα όπως και στοιχεία από τις Αρχές της Λιβύης, υλικό από τη ΕΥΠ, ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και καταθέσεις επιζώντων.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν οι δικαστικές αρχές είναι πως είναι μια έρευνα που πρέπει να γίνει ακόμα και εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

 

«Υπήρχε μία σύγχυση στην ενημέρωση για το τροχαίο στην Λιβύη»

Ο κ. Στεφανής σημείωσε σχετικά: «Είναι μία αποστολή δύσκολη γιατί είναι μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων. Πολλά πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει. Ξεκινώ με το πολιτικό και διπλωματικό σκέλος, που θα έπρεπε να είχαν διευκρινιστεί πλήρως οι συνθήκες της αποστολής. Στην συνέχεια απαιτείται μία πολύ στενή συνεργασία με τους επί τόπου παίκτες. Αυτή την στιγμή γίνονται ανακρίσεις κι ακούγονται πολλά πράγματα και γι’αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε».

Και πρόσθεσε: «Επίσης ένα τεράστιο μέρος της αποστολής είναι και η διαχείριση της κρίσης. Υπήρχε μία σύγχυση στην ενημέρωση για το τροχαίο, θα πρέπει να μιλάει ένας φορέας. Κι αυτός ο φορέας θα πρέπει να είναι απόλυτα έγκυρος και κατατοπιστικός. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για δύο λόγους, ο ένας είναι καθαρά τακτικός και τεχνικός και δεύτερον αν έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

Στο στρατόπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σήμερα στις 18.00 το απόγευμα αναμένεται η συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Επ΄αυτού το ζητήματος τοποθετήθηκε ο κ. Στεφανής λέγοντας: «Είναι θετικό που οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν. Η Τουρκία πάντα πριν από συνάντηση θέτει ένα θέμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι συζητήσεις δεν θα φθάσουν σε βάθος, αλλά το κλίμα θα είναι καλό».

 

«Έχω όραμα ανάπτυξης και προόοδου για το Βόρειο Αιγαίο»

Για την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου ανέφερε ο κ. Στεφανής: «Eχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ. Έχω όραμα ανάπτυξης και προόοδου για το Βόρειο Αιγαίο. Θα συνεχίζω να κάνω αυτό που έκανα κι ως υπουργός να φροντίζω την ασφάλεια της περιοχής».

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές σχολίασε ο Αλκιβιάδης Στεφανής: «Έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και ο λόγος είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων πιστώσεων από την Ε.Ε. για την διαχείριση των μεταναστών,  ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο εσωτερικό της ακούγονται ακραίες δεξιές φωνές σχετικά με τους μετανάστες που προσπαθεί να τις χαμηλώσει και ο τρίτος λόγος είναι η σχέση της Τουρκίας μεταξύ της Δύσης και την Ρωσία».

 

 

Rate this item
(0 votes)